top of page
paufemenias

Ser consistents i constants

L’ altre dia vam veure un tema que ens servia sempre per a enfocar els problemes, que era aprendre a definir-los. Avui, parlarem d’ una altra pauta molt general que ens servirà per a estar més segurs a l’ hora de canviar una conducta problemàtica i que pot servir tant per a pares i mares com per a mestres i educadors. Es tracta de ser consistents i constants a l’ hora de resoldre un problema.


Que significa això exactament?


Ser consistent significa comprometre’ns a aplicar una estratègia determinada (que es correspongui amb les nostres idees i principis) per a canviar una conducta i seguir aquesta estratègia sempre que es doni en el nostre fill o filla.


Ser constant significa no abandonar l’ aplicació d’ aquesta estratègia que hem decidit (sempre dins uns límits raonables). No hi ha cosa pitjor a que el nins sàpiguen que som inconstants i que per tant, si ells persisteixen una mica s’ acabaran sortint amb la seva.


Constants i consistents com un metrònom

Per a ser consistents i constants amb una estratègia el primer que s’ ha de fer és arribar a un acord amb la nostra parella sobre quina estratègia a seguir per a canviar un comportament problemàtic, això significa comprometre’ns a que TOTS DOS seguirem exactament la mateixa estratègia quan es doni el comportament en qüestió. Si és possible, podem explicar l’ estratègia que seguim a padrins, mestres o altres cuidadors perquè la tenguin en compte.


Una vegada es prengui una decisió sobre com actuar davant un problema específic no hem rendir-nos, potser que al principi les coses no surtin exactament com un voldria però ja veuràs que si no dones el braç a tòrcer en la situació que t’ has proposat canviar i veus i sents que l’ estratègia que utilitzes és vàlida, els resultats no tardaran a veure’s.


Per ajudar-nos a veure els canvis en el comportament concret del nin i que per tant, l’ estratègia que hem seguit funciona podem prendre notes, ja que moltes vegades els canvis en el comportament no són tan evidents com ens agradaria, però hi són. Prendre notes sobre el comportament problemàtic del nin i veure que hi ha canvis ens ajuda a no abandonar el que estam fent i a estar més satisfets.


Pos un exemple per a que s’ entengui millor el que vull explicar:


Problema: El meu fill de 9 anys posa molts problemes a l’ hora de fer els deures, hi ha rabietes i conflictes quasi cada dia.


Ens asseiem amb la parella per a arribar a un acord sobre com actuar davant aquest problema específic i pautam que el nostre fill no podrà jugar amb l’ ordinador fins que no acabi els deures. A més, ens posam d’ acord perquè els faci a una hora específica, just després de dinar, perquè després tengui tot el dia lliure per a jugar, descansar i fer altres activitats extraescolars.



Un petit incís, sempre funciona fer partícip al nostre fill de les nostres decisions per a canviar una conducta problemàtica, ens podem asseure amb ell i explicar-li el que hem decidit i veure si ell té una altra alternativa.


Segur que al principi, se’ns farà difícil que el nostre fill accepti les condicions i que hi haurà discussions més fortes que habitualment, però no ens rendim perquè creim que és una estratègia vàlida i que funcionarà, perquè ho hem parlat i ens hem posat d’ acord. Segur que el nin veurà que no tenim intenció d’ abandonar i que el millor que pot fer per a jugar com més aviat millor i no tenir discussions, és simplement fer els deures.


Veurem que els resultats no són tot l’ evident que ens agradaria els primers dies, per això va bé dur un registre diari de si hi hagut moltes discussions i la duració d’ aquestes. Segurament, us sorprendreu en veure que a poc a poc els números es van reduint.


Recorda, ser consistent i constant com a pare/mare ajudarà molt als teus fills a veure que certs comportaments específics tenen respostes específiques i per tant, ells també començaran a ser consistents i constants. Això, vos ajudarà a tots a tenir un clima familiar més estable i organitzat i per tant, a ser més feliços.


Durant els pròxims dies aniré escrivint sobre diferents estratègies que podem emprar per a solucionar problemes més específics. Esper que el que he escrit t’ hagi agradat, no dubtis en fer-m’ho saber pel Facebook, així com també m’ encantaria que em fessis preguntes sobre el tema o altres suggerències.


Salut i Psicologia!

156 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page