Des de l’ aparició de les primeres PlayStation i Xbox, ordinadors de “gaming” i la més recent irrupció de les tablets i smartphones, hi ha un debat què pareix interminable entre els pares i mares i els seus infants, on es discuteixen coses com el temps d’ ús, a que es juga, que es mira (sobretot per Youtube) i moltes coses més.
Primer de tot, m’ agradaria dir que les noves tecnologies no són dolentes, ni molt menys! El que és dolent moltes vegades, és l’ ús que feim d’ aquestes i així com interfereixen a molts àmbits de la nostra vida quotidiana, ja que moltes vegades (no només els nins i nines) deixam de fer coses “productives” just per estar davant una pantalla.
Per això , és molt important que sapiguem quin és el temps de pantalla per edat que recomana un dels grans referents dins aquests àmbits, l' Associació Americana de Pediatria:
0-2 anys: Res de pantalles. No donar mòbil o tablet als infants per entretenir-los, podem utilitzar altres coses com contes, juguetes, llibres per a pintar i evidentment, interacció amb pares i altres nins. Hi ha possibilitats infinites!
2-5 anys: Entre mitja i una hora al dia. Sempre amb continguts adequats per a l’ edat.
7 - 12 anys: una hora amb un adult davant. Mai en hores de menjades.
12 - 15 anys: Una hora i mitja. Molt de compte amb les xarxes socials.
+ De 16 anys: Dues hores. Els dormitoris NO han de tenir pantalles.
Recordar que aquest temps inclouen TOTES les pantalles, com la televisió, mòbils, ordinadors, etc.
La setmana passada vam parlar de les rutines i dels seus beneficis, i l’ exposició a les pantalles haurien de formar part del que parlem amb els nins per a establir rutines diàries. Això vol dir que el més beneficiós per tota la família sería que acordem amb els nostres fills i filles quin és el temps que passaran davant una pantalla i quan el passaran. Per exemple, una nina de 7 anys els dilluns com que té volei a les 16:30 fins a les 18:00 estarà una hora de tablet de 18:30 fins a les 19:30.
Ficar les pantalles dins les rutines diàries establertes aconseguirà reduir discussions i lluites de poder, ja que l’ infant sabrà cada dia i en tot moment quin temps té i quan el pot utilitzar per estar davant una pantalla.
Un altre truc que funciona molt és avisar-lo uns cinc o deu minuts antes de que se li acabi el temps per jugar, ja que així el prepararem pel moment en que hagi d’ apagar-ho tot.
En resum, hi ha moltes coses que pots fer per reduir les discussions que provoquen les noves tecnologies dins cateva però el més important és incloure l’ exposició a les pantalles dins les rutines diàries i establir normes clares i súper important, parlades i pactades amb el nin com:
- El temps que poden mirar
- Continguts que poden mirar
- Amb qui els poden mirar
- Jocs a que poden jugar
- Etc.
T’ asseguro que fent això (t’ ho diu una persona que de petita estava súper obsessionada amb les pantalles) augmentaràs el benestar de tota la família i sobretot, beneficiaràs considerablement el desenvolupament intel·lectual i de l’ atenció del teu infant.
Salut i Psicologia!