top of page
paufemenias

Quins beneficis aporten les rutines als nins i nines?

La rutina és una paraula que moltes vegades implica sentiments negatius quan l’ escoltem, “quina feina més rutinària” “quines ganes de rompre la rutina” i moltes frases d’ aquest tipus més.


Avui intentaré canviar-te la forma en la que veus les rutines, sobretot quan parlem d’ infants, ja que després de molts d’ anys d’ investigació, s’ ha demostrat que les rutines positives tan a l’ escola com a casa aporten una sèrie de millores en la vida dels nostres nins i nines. Per això, hem d’ intentar establir-ne sempre que sigui possible.


Primer de tot, anem a definir que significa la paraula “rutina”. Segons la RAE, “rutina” és una costum o hàbit obtingut per fer les coses per simple pràctica i de manera més o menys automàtica.


El cos humà, per naturalesa necessita les rutines per viure i encara més els nins, que necessiten una seguretat i una predictibilitat en la seva vida quotidiana per a poder funcionar de forma òptima i sobretot, per a ser més feliços.


Com a pare/mare o com a educador/a, t’ agradarà saber que si empres rutines en algunes situacions com per exemple, a l’ hora d’ anar a dormir, perquè s’ asseguin quan comença una classe o per l’ hora de sopar, estàs fent una cosa que la immensa majoria dels psicòlegs infantils recomanem.


Exemple de rutina per anar a dormir


21:45 Avisem al nin que d’ aquí un quart haurà de pujar cap a l’ habitació

22:00 Pujam a dalt i ens rentem les dents

22:05 Llegim un conte de 15 minuts

22:20 Ens deim bona nit què demà ens hem d’ aixecar prest!


Fins i tot, almenys de dilluns a divendres és recomanable que l’ infant dini sempre a la mateixa hora i al mateix lloc (o que per exemple, sàpiga que els dimarts i els dijous dina a ca la padrina mitja hora més tard), que sàpiga quines activitats té cada dia, a quina hora es fan els deures, quan temps lliure té per anar a jugar, etc. Per fer possible això, és molt recomanable fer un horari junts i tenir-lo penjat a un lloc on es pugui veure sempre.



Si no empres cap tipus de rutina en cap tipus de situació tindràs MOLTES més possibilitats de tenir discussions, i de passar estones interminables intentant que els teus fills s’ asseguin a taula, deixin de jugar amb la tablet o es rentin les dents.


Està ben provat que les rutines ajuden a:


· Reduir les lluites de poder: No obligues al teu fill/a o alumnes a fer res, simplement es fa perquè es el que toca en aquest moment del dia i ells ho saben amb molta antel·lació.


· Es sentiran més segurs: saber el que vindrà en tot moment ajuda als infants a reduir sentiments d’ ansietat i inseguretat que fa moltes vegades, que s’ expressin en conductes problemàtiques.


· Sabran dur un ritme de vida organitzat: moltes vegades, els adults no sabem dur un ritme de vida estructurat i pautat perquè de petit no ho hem fet i ens duu molta feina adaptar-nos a aquest tipus de vida quotidiana.


· Saben el que s’ espera d’ells: és molt important que els infants sàpiguen el que les seves referències adultes esperen d’ ells, amb les rutines això serà molt més fàcil.


· Aprenen que hi ha normes que respectar i límits que no s’ han de traspassar: quan estableixes rutines també estableixes límits que no s’ han de traspassar i això fa que tinguem moltes menys conductes problemàtiques amb les que enfrontar-nos.


· I molts beneficis més!



Per a acabar, dir que no tinguis por d’ establir rutines positives i límits als teus fills o alumnes perquè com veus, tenen uns beneficis que han estat científicament provats. A més, com més es segueixi una rutina, més disfrutareu de trencar-la per exemple, els caps de setmana o un dia festiu! :)


Salut i Psicologia!

114 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page