top of page
paufemenias

Aprendre a definir els problemes

Volia que el meu primer article tractés sobre un tema molt general, que pogués servir a molta gent a la vegada i també, que servís com a presentació de com veig jo el món de la Psicoteràpia. I em vaig demanar “Quines són les coses que preocupen més als pares?”

Em van sortir com unes 1000 respostes (o més!) però n’ hi havia moltes que quan les simplificaves tenien una cosa en comú, el meu fill té un comportament problemàtic i no sé com canviar-lo.


Està clar que cada nin és un món i també cada problema o patologia, però en aquest blog vos aniré deixant pautes que segur que vos serviran d’ ajuda i tendreu molt presents quan el vostre fill presenti un o més comportaments que vos dificultin el vostre dia a dia.

Avui, tractarem un tema que SEMPRE ens servirà a l’ hora d’ enfocar un comportament problemàtic i que serveix tan per infants com per a adults i és Saber definir el problema que ens afecta.


Una de les tendències que es veuen moltíssim en els pares quan venen a consulta es que defineixen el seu fill com a irritant, agressiu o rebel. Això, encara que potser s’ ajusti a la realitat, són generalitats i les generalitats, són coses poc definides i per tant, difícils de canviar.


No es tracta de canviar tot el nin (només faltaria) sinó que volem canviar una o vàries conductes o actituds i per això, s’ ha de ser específic.

Ens podem fer preguntes com per exemple:


Què és exactament el que fa el nin (o no fa) repetides vegades i no t’ agrada? Què t’ agradaria a tu que fes més o menys vegades?


Si dic que la meva filla és desorganitzada i vull que canviï, es un problema d’ allò més vàlid però és una generalitat. No seria més fàcil dir, la meva filla moltes vegades deixa els deures

a mitges i no ordena l’ habitació? Això són problemes específics i per tant, podrem trobar solucions específiques.



Per definir i especificar els problemes hem de ser una espècie de Sherlock Holmes tant amb els nostres fills (Què fa? Què no fa) com amb nosaltres mateixos (què em molesta més?).

Els psicòlegs autors del llibre Portarse bien, ens ensenyen una tècnica ben senzilla que consisteix en fer una llista ben simple. Agafa una fulla, divideix-la per la meitat en dues columnes, una ha de posar “menys vegades” i l’ altra ha de posar “més vegades”. En la primera columna has de posar coses que t’ agradaria que el nin fes menys i en l’ altra el que t’ agradaria que fes més (el contrari de la 1a columna). Per exemple:

Menys vegades


Deixar el llit desfet


Deixar la roba tirada per tota l’ habitació


No fer els deures o discutir per acabar-los


Més vegades

Deixar el llit ben fet


Desar la roba que encara estigui neta dins l’ armari i posar la bruta dins el cistell


Apuntar els deures a l’ agenda i fer-los sempre en haver dinat


Com pots veure és una tècnica ben senzilla però que ens permet veure les coses amb una altra perspectiva i tenir ben clar que és exactament el que volem canviar. Això ens servirà per a trobar solucions més adequades amb molt menys temps!


Si has arribat fins aquí baix dir-te que durant els pròxims dies i ara que ja hem après com definir els problemes, aniré escrivint sobre moltes maneres de solucionar-los. M’ agradaria moltíssim que deixessis un comentari aquí o al Facebook fent alguna suggerència per a futurs articles, dient si t’ ha agradat o no, si t’ agradaria que expliqui més tècniques per a identificar problemes, etc.



Salut i psicologia!

254 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Yorumlar


bottom of page